4 Ocak 2011 Salı

KALBURABASTI

    Daha çok İzmir ve yöresinde yapılan şerbetli tatlı türlerinden biri olan Kalburabastı genellikle herkes tarafından beğenilen nefis bir tatlı tarifidir.Bizde ailecek şerbetli tatlıları çok sevdiğimiz için babannem beni hiç kırmaz sık sık yapar sağolsun.Tarif kendisine aittir.:)



KALBURABASTI

Malzemeler:
1,5 paket yumuşak margarin
4 su bardağı un
2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
   İç: 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya Antep fıstığı
  
  Şerbet:
1 kg toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Şerbetin hazırlanması:

  Suyu ve şekeri tencereye alın. Kaynamaya başladıktan 10–15 dakika sonra yarım limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.
Hamurun hazırlanması:
Margarin ile unu birbirine yedirin. Bu karışıma sırayla yoğurt, sıvıyağ,  yumurta ve kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. Bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avucunuzun ortası kadar açın. Hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz veya Antep fıstığı koyun. Her iki ucunu birbirinin üzerine getirip kapatın.
Kalburabastıların katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. 180C’de üzerleri kızarana kadar pişirin. Üzerleri kızarınca fırından çıkarın. Sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: